Waarom airconditioning

In de huidige wooncultuur neemt het belang van welzijn en welbehagen toe. Een aangenaam ingericht interieur waarin we onszelf herkennen en tot rust komen wordt aangevuld met systemen die ons comfort op alle mogelijke gebieden verhogen. Een uitgekiende verlichting en verwarming, domotica, overdachte ontspanningsmogelijkheden , enz..

Ook ons omgevingsklimaat speelt een grote rol voor de atmosfeer in huis. Het is een bewezen feit dat de mens optimaal functioneert binnen een zeer nauw temperatuur- en vochtigheidsinterval. Te warm, te koud, te vochtig en we voelen ons minder goed in ons vel.

Airconditioning creëert een aangenaam leefklimaat en zorgt ervoor dat u zich optimaal in uw omgeving thuisvoelt.Dé oplossing voor probleemruimtes én hete zomers

Sommige ruimtes in een woning hebben door de ligging (bvb onder het dak, op het zuiden) en/of onvoldoende isolatie tijdens warme dagen te kampen met oververhitting. Soms zet een te hete zomer een domper op zomerplezier: geen enkele plek in huis blijft gespaard...

Een airconditioner op maat, snel en eenvoudig te installeren, zorgt voor een gezond en fris binnenklimaat!

Een investering in comfort

U plant de bouw of de verbouwing van uw droomwoning ? Waarom niet onmiddellijk een gepast klimaatsysteem voorzien ? Bouwtechnische voorzieningen kunnen zonder veel meerprijs in de plannen geïntegreerd worden. U kan zelfs wachtleidingen plaatsen en het systeem laten installeren wanneer uw budget het toelaat. Ook een uitbreidbaar systeem behoort tot de mogelijkheden

Mogelijke werkingsprincipes

 • Luchtcondensatie (of directe ontspanning): vloeibaar koelmedium in koelbatterij verdampt omwille van de hoge temperatuur waaraan het wordt blootgesteld en onttrekt zo warmte uit de aangezogen lucht

 • Watercondensatie: met ijswater als koelmiddel. Wordt gebruikt wanneer condensatie van koelmedium niet kan gebeuren via de buitenlucht.

 • Omkeerbare airconditioners: Deze toestellen kunnen tijdens koude maanden de lucht ook opwarmen. Ze hebben een lager verbruik dan een klassieke verwarming. De omkeerbare airconditioner werkt volgens het principe van een warmtepomp: warmte wordt uit de koude buitenlucht gehaald en naar binnen gebracht tot bij temperaturen van -20°C buiten (zoals de diepvriezer thuis).

Soorten toestellen

Men kan twee groepen van toestellen onderscheiden:
Verrijdbare airconditioners (portables) en vast geïnstalleerde airconditioners (splitairconditioners).

 • Verrijdbare airconditioners (portables)
  De verrijdbare airconditioners staan in de te koelen ruimte opgesteld en hebben alleen een luchtafvoerslang nodig met een doorlaat naar de buitenlucht (mono-modellen). Dit systeem is een seizoensoplossing: het apparaat wordt buiten het seizoen vaak opgeslagen of uit het zicht gezet.
  De verrijdbare airconditioner heeft genoeg aan een geschikt stopcontact. De condenswateropvangbak (ontvochtigen) bevindt zich in het apparaat en moet regelmatig geleegd worden.

 • Vast geïnstalleerde airconditioners (split airconditioners)
  Bij vast geïnstalleerde airconditioners worden zowel het binnen- als het buitendeel vast gemonteerd. Uiteraard zijn ook deze twee delen met elkaar verbonden middels koelleidingen. De condensafvoer (ontvochtigen) wordt vast aangelegd. Alleen erkende monteurs mogen dit systeem installeren.
  Vast geïnstalleerde airconditioners produceren minder geluid dan verrijdbare airconditioners!

GVK nv, Schaliënhoevedreef 1A, 2800 Mechelen, Tel 015.20.65.65, Fax 015.29.11.11